• Rotate
  • 1
SV. CIRIL IN METOD – 2014Iz svetega evangelija po Janezu.Tisti čas je Jezus govoril:

»Jaz sem dobri pastir.

Dobri pastir da svoje življenje za ovce.

Najemnik in tisti, ki ni pastir in ovce niso njegove,

ko vidi, da prihaja volk, ovce pusti in zbeži

- in volk jih pograbi in razkropi -

ker je najemnik in za ovce ni v skrbeh.

Jaz sem dobri pastir

in poznam svoje in moje poznajo mene,

kakor mene pozna Oče in jaz poznam Očeta;

in svoje življenje dam za ovce.

Še druge ovce imam, ki niso iz tega hleva;

tudi tiste moram pripeljati;

poslušale bodo moj glas in bo ena čreda, en pastir.«(Jn 10, 11-16)Drage sestre in dragi bratje!

Odlomke iz Svetega pisma, ki smo jih pravkar slišali, beremo vsako leto na praznik sv. Cirila in Metoda, saj odsevajo Božjo ljubezen do ljudi, ki je odlikovala tudi sveta brata. V prvem berilu nam je Bog po preroku Ezekielu spregovoril s prispodobo pastirja in ovac, ki je bila blizu in razumljiva njegovemu ljudstvu. Bistvo prispodobe ni primerjava ljudi z ovcami (čeprav se večkrat tako obnašamo), ampak primerjava Boga s pastirjem, ki pase na najboljših pašnikih, išče izgubljene ovce, razkropljene vodi nazaj k čredi, neguje ranjene in bolne ter varuje zdrave in krepke.

Kot smo slišali v odlomku evangelija, je isto prispodobo zase uporabil Jezus in z njo razodel, kdo je, ter jo nadgradil z besedami: »svoje življenje dam za ovce«.

O premagovanju ovir, vztrajanju kljub trpljenju in pripravljenosti darovati svoje življenje, nam je Bog spregovoril tudi po besedah apostola Pavla v drugem berilu.

Vse to lahko povežemo s svetima bratoma Cirilom in Metodom. Izobražena Grka iz pomembne družine sta se odpovedala politični karieri, ki se jima je obetala zaradi njune izobrazbe, sposobnosti in ugleda ter odšla oznanjat evangelij slovanskim ljudstvom, ki so zaradi svoje nepismenosti in plemenskega načina življenja veljala za barbarska. S svojim delovanjem sta ne le zasidrala evangelij v njihovih srcih, ampak postavila tudi temelje slovanske kulture in državnosti. Čeprav nista umrla mučeniške smrti, sta pri izvrševanju tega poslanstva dejansko darovala svoje življenje, saj sta vztrajala kljub hudemu nasprotovanju politične in cerkvene oblasti, dokler se nista iztrošila. Vendar njuna žrtev ni bila zaman. Ne le zaradi sadov njunega dela za Slovane, pač pa tudi zanju. Kot pravi Jezus: »Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane samo; če pa umre, obrodi obilo sadu«. Sveta brata nam s svojim življenjem govorita, da se odpoved, žrtev, zvestoba in predanost – splačajo. Z odpovedjo, žrtvijo, zvestobo in predanostjo več pridobimo, kot izgubimo. Čeprav pogosto mislimo ravno nasprotno. A to je le prevara greha.

Naj nas sveta brata s svojim zgledom spodbudita, s svojo priprošnjo pri Bogu pa izprosita moč, da bomo sledili njunemu in s tem Jezusovemu zgledu pri poslanstvu, ki ga opravljamo: pri poslanstvu moža ali žene, matere ali očeta, pri poslanstvu otroka, pri poslanstvu krstnega in birmanskega botra, pri poslanstvu dedka ali babice, pri poslanstvu prijatelja, soseda, sodelavca, uslužbenca, krajana in državljana.

Vse od naštetega je poslanstvo. In pri vsem naštetem lahko obrnemo hrbet sebičnosti, se odločimo za odpoved in žrtev v dobro bližnjih ter smo zvesti in predani.

Pri vsem naštetem smo lahko učenci Jezusa Kristusa in tako sledimo zgledu, ki sta nam ga zapustila tudi sveta brata Ciril in Metod.Luka Mihevc, župr.

Great new costomer Bonus Bet365 read here.
View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes