4. NEDELJA MED LETOM – leto B / 2018Iz svetega evangelija po Marku.V Kafarnaumu je Jezus v soboto šel v shodnico in učil.

Strmeli so nad njegovim naukom,

kajti učil jih je kakor tisti, ki ima oblast,

in ne kakor pismouki.

V njihovi shodnici pa je bil prav tedaj

človek z nečistim duhom in je zavpil:

»Kaj imamo s teboj, Jezus Nazarečan?

Si nas prišel pokončat?

Vem, kdo si: Sveti, od Boga.«

Jezus pa mu je zapovedal:

»Umolkni in pojdi iz njega!«

Nečisti duh ga je stresel, zavpil z močnim glasom in šel iz njega.

Vsi so se tako začudili, da so razpravljali med seboj:

»Kaj je to? Nov nauk z oblastjo!

Celo nečistim duhovom ukazuje in so mu pokorni.«

In glas o njem se je takoj razširil po vsej okolici v Galileji.(Mr 1, 21-28)

Drage sestre in dragi bratje!

Del našega vsakdana so sredstva družbenega obveščanja. Večina vsak dan bere časopise, posluša radio, gleda televizijo, brska po internetu. Malo zaradi zabave, malo zaradi obveščenosti. Vsak dan prinese kaj novega. Vsak dan lahko izvemo kakšno novico. Značilnost novice je, da ima kratek rok trajanja. Včerajšnja novica je danes že stara vest. Današnja novica jutri to ne bo več. Pa vendar je ena novica, ki ostaja. To je Jezus Kristus. Jezus Kristus je vedno novica, ker prinaša v naše življenje novost. Če ga seveda vzamemo zares. Če Jezusa vzamemo zares, vsak dan spreminja naše življenje. Danes enako kot pred dva tisoč leti. V odlomku evangelija smo slišali, kako so se Jezusovi sodobniki čudili njegovi novosti. Najprej so jih seveda pritegnili njegovi čudeži, zaradi njih pa so postali bolj pozorni tudi na njegove besede. Jezus je danes isti kot pred dva tisoč leti. Tudi deluje in govori enako. Njegovi čudeži v našem življenju so res odvisni od naše vere, slišimo pa ga lahko kadar koli. Ne le pri sv. maši. Večina od nas ima doma knjigo, ki ima isti namen kot vsaka knjiga – da jo beremo. Vendar je ta nekaj posebnega. Po njej nam govori Bog. Rečemo ji Sveto pismo. Beremo ga lahko na več načinov. A en način je nujen, če Jezusa jemljemo resno. Da Sveto pismo beremo kot Njegovo pismo meni osebno. Če ga beremo na ta način, bo prineslo v naše življenje vsak dan kakšno novico. Če se ob že zdavnaj zapisanih besedah vprašamo, kaj želi po njih Bog povedati meni danes, potem bo odgovor novost v mojem življenju. Tako v odnosu z Bogom, kot v odnosu z bližnjimi, kot v odnosu do sebe.

Običajno sprememb v življenju ne maramo preveč. Vendar so nujne, če hoče človek napredovati.                                           Luka Mihevc